dimarts, 21 d’octubre del 2008
"La gran partida d'escacs"
(Banda Sonora: Lacrimosa-Requiem.W.A.Mozart/Quinta de G.Mahler.BSO de "Muerte en Venecia")
De sobte em trobo de nou davant la pantalla del ordinador, mirant me a mi mateix, amb el globus terraqui a les meves mans, i em dic que com és possible que hagin passat 3 mesos des de l'última vegada...La resposta està en el sol d'agost, i la frenètica activitat després de les vacances. Més viatges, nous projectes empresarials, i part també a la Valentina. La veritat és que ja ho trobava a faltar.
Ja han quedat enrere el Rick, el Sam, la Ilsa i en Vicktor Laszlo, però els tindré sempre a la memòria després d'aquella experiència a Casablanca i tota la correspondència que varem compartir tots plegats aquí al bloc. Va ser fantàstic. Gràcies.
Ha estat un Estiu de Relax total. Dies de sol i platja pel baix Empordà, migdiades infinites, sopars amb família i amics, disfrutant dels menjars i vins que ens dona la nostra terra (els millors del món), havaneres i molta tertúlia de sobre taula...
També vaig passar un dies a la meva estimada Moscú, precisament durant el conflicte de Geòrgia. On vaig poder viure de molt a prop i des d'una nova òptica, la que jo anomeno "la gran partida d'escacs". Per una banda un jugador concret i definit. Els Estats Units d'Amèrica, i tot el que significa. Liberalisme econòmic acarnissat. Donant pas a la cosmètica financera, que ens ha enganyat a tots plegats, ells inclosos. Amb totes les seves empreses d'armament amb fam de guerra, doncs tenen els polvorins plens fins a vessar d'un arsenal amb data de caducitat. I el president de torn (en concret el republicà) amb obligacions, doncs ja us podeu imaginar quines empreses financen les seves campanyes electorals. I a l'altre banda del taulell, els dolents de la pel•lícula: el món àrab, el comunisme, Rússia i països pro-rusos, en Chavez i companyia... i bé jo diria que la resta del món. Pregunta obligada. A quina banda juguem nosaltres ? la fins ara indecisa, innocent i fràgil Unió Europea ?
El conflicte de Geòrgia torna a ser un peó en joc. No oblidem que els USA ja l in van rebatre un fa pocs mesos. En aquest cas, era el peó de Kosovo. Tot el món va veure claríssim que els pobrets kosovars es tenien que despendre de la renaixent i pròspera Sèrbia (país pro-rus), i aconseguir la seva independència. Ara kosovars i albanesos ja poden anar agafadets de la mà, com els 2 països més pobres i miserables d'Europa. Això si, tindran una flamant ambaixada nord americana amb la seva bandera onejant barres i estrelles en algun carrer de Prístina. Amb aixo no vull dir que estigui en contra de l'independència de Kosovo, només vull ressaltar que els americans fan i desfan sempre d'acord als seus interesos.
I ara resulta que Ossetia del sud no té dret a la seva independència. Si ens basem en l’Historia, tants drets tindria Ossetia com Kosovo a reclamar una independència. Llavors, perquè s'empenyen ara els americans a donar suport al "titella" d'en Saakashvilli, president de Geòrgia(format als USA) negant l'independència a Ossetia? L’exèrcit rus està present a les fronteres geogràfiques (no polítiques) entre Ossetia del sud i Geòrgia des de la caiguda del taló d'acer, quan les ex-repúbliques soviètiques es varen segregar de la URSS i Geòrgia es va independitzar arrossegant la ex-provincia russa de Ossetia del sud ( Va ser un dels típics regals que durant el període comunista es feien els líders entre ells. Rússia va regalar a Geòrgia aquella província. Capricis del poder. Però els ciutadans sempre es van sentir russos). Per això l’exèrcit rus es va quedar en aquella zona per pacificar la guerra civil que s havia encetat, als principis dels 90, doncs els Ossetes del sud no volien que una frontera els separés dels seus germans de Ossetia del Nord.
Rússia se sent amenaçada constantment. Polònia i l'escut antimíssils, amb en Yuschenko (pro-occidental) presidint Ucraïna, tot i l’intenta d’assassinar-lo enverinat i ara amb la coalició (pro-russa) liderada per la Yulia Timoshenko intentant de nou pujar a la presidència, però ara de forma legal i sense verí pel mig. A Sèrbia (pro-russa) se li ha escapat la regió de Kosovo, on ja podran aterrar avions militars nord americans ben aviat. I en Saakashvilli fent de les seves a Geòrgia (pro-americans).
(petita anotació. Tots sabem que als Estats Units, el partit republicà es caracteritza per tenir poca paciència a l'hora d'engegar campanyes militars. L'electorat nord americà és molt més exigent que l'europeu. La gent es canvia de camisa quan fa falta o interessa, per lo que arribar a la Casa Blanca no és fàcil, i quan s'aproximen eleccions això es converteix en una arma per als candidats electes. Que va passar aquest estiu?? el dia abans d’inaugurar els jocs olímpics? Les estadístiques situaven a Obama (demòcrata) en una lleugera avantatge sobre el seu adversari Republicà. Que va fer en Bush per assegurar una altre candidatura republicana? Animar a Geòrgia a atacar les posicions russes "pacificadores" (terme que s'utilitza per anomenar la presencia militar americana a l'Irak o Afganistan) que des de fa més de 15 anys controlen les zones conflictives a Ossetia del sud (dintre territori Georgià). Amb l'esperat contraatac desmesurat rus provocant així una crisi diplomàtica com feia temps no havíem viscut. En Sarkozy va haver de deixar a la pobre Carla unes quantes nits soleta amb la seva guitarra...i avions cap a Moscú i cap a Tblisi. Finalment es va tornar a parlar de la Guerra Freda !!!! Objectiu aconseguit!!! Els nord americans, davant de condicions hostils en el món ho tenen molt clar. Votar Republicans !!! Una altre jugada d'escacs. Semblava que Bush es tornava a sortir amb la seva.)
Però ells mateixos varen caure en el seu parany!!! Mentres la gent parlàvem de la guerra freda, i freda perquè si els russos tallen l'aixeta del gas o el petroli ens fotrem de fred aquest hivern a Europa, les bases que sostenen aquest taulell varen cedir. CRISIS !!!! Crack !!! Crash!!! se’ns ha vist el llautó a tots plegats. Tot aquest conflicte, que semblava podia ser el principi de la 3era guerra mundial, es va esfumar. Qui se’n recorda ja dels Ossetes, d'Abhassia, d'en Saakashvili, de la guerra freda ???
M'avergonyeixo de la nostra espècie. Tota aquesta partida d'escacs s'està jugant damunt d'una muntanya de bitllets de dòlars, embrutats d'or negre, i el més trist, tot plegat banyat amb sang d'innocents...i que una petita espurna ha convertit en un foc que simplement ho ha cremat tot. Els pilars dels capitalisme s'han enfonsat, no per que sigui un mal sistema, sinó pel mal us que n'hem fet. Com sempre l'ambició, l afany de poder i d'acaparar riquesa farà pagar justos per pecadors.
Els comunistes i pro-comunistes es riuen de nosaltres ara. Els governs han d'intervenir per salvar el sistema amb diners públics. Diners que aportem cadascú de nosaltres pagant els nostres impostos. I a sobre, i el més trist, és que darrera d'aquesta crisi hi ha els nostres estalvis en perill, estalvis de la mateixa gent treballadora i honrada que tributem cada més. Ara, gràcies a aquestes intervencions, necessàries, de rebot totes aquestes entitats financeres, que ningú els hi va demanar comptes aquests últims anys de bonança quan no paraven de refregar nos a la cara, a primera pàgina dels diaris, els milers de milions que guanyaven cada any,(diners que cadascun dels mortals els hi pagàvem a través dels interessos de les hipoteques i crèdits.....)ara continuaran treballant, i cobrant nos interessos astronòmics, i tots els directius, consellers delegats i presidents continuaran posant se la corbata cada matí per anar a presidir els bancs i entitats financeres que representen la més gran estafa econòmica de l’historia de l'humanitat.(Per exemple, el President del Deutsche Bank guanyava fins avui 14 milions d'euros anuals per presidir aquest banc. 2.330 milions de pessetes...Vergonyós. Aquests personatges no son propietaris de cap banc ni empresa, son treballadors directius, i s'assignen aquests sous. Està en tràmit d'aprovació que tots els bancs que hagin rebut finançament públic després d'aquesta crisis no podran pagar sous superiors als 500.000 eur anuals als seus directius).
I ja per acabar i tornant a la pregunta obligada. Nosaltres no som espectadors d'aquesta partida. Està clar que la Unió Europea fins avui hem estat asseguts en la mateixa banda del taulell d'escacs que els nord americans. I per tant també ens enfonsem en la crisis financera, hem estat incapaços fins avui d'agafar el timó d'aquest món. Sembla que finalment comencem a imposar nos. Tot i que no ens enganyem. No és el mateix que Europa s'alci per sobre dels americans, a que els americans s'ajupin davant d'Europa, cosa que passa ara.
Sigui el que sigui, està clar que el sistema capitalista, crec, és el que s'ha de seguir, però sota una intervenció (control) dels governs, doncs s'ha demostrat que fins ara no ho hem fet bé. Avui dia els rics son cada dia més rics i els pobres més pobres, el sistema financer s'ha enfonsat,i ara rebrà les consequències l'economia real, la que ens afecta directament a tots.( El PARO !!!)
Però tot encara no està dit. En aquesta partida només hi jugava la meitat de la població del globus. Xina (comunista) i India, quasi l'altre meitat, estan d'espectadors. L'actual fàbrica del món capitalista que tard o d'hora també es pronunciarà. I en concret Xina, que posseeix la meitat dels dòlars circulants....podrien comprar la meitat de les empreses nord americanes en un matí...i llavors ???
Tot va començar a Egipte, després Grècia, Roma, Europa, Estats Units....Qui serà la pròxima potencia que liderarà el món ??? ...Xina...???
Espero que la Unio Europea aprengui dels errors comesos fins ara, que a partir d'avui ens consolidem com a potencia que som, i sapiguem poscionar nos millor en totes les situacions que ens ensperen, que de ben segur no seran fàcils.
Sort a tots...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
9 comentaris:
Hola, Manel, quina gran i honorable sorpresa he tingut aquest enboirat matí, has actualitzat el blog, així m'agrada.
Sobre el que has escrit aquesta vegada, m'ho prenc com una espectadora més, em resigno, perquè són ells els reis de la taula d'escacs i nosaltres uns tristos peons que ens fan moure com ells volen, i pobre de tu que no ho facis.
Per cert, la "nova potència mundial"... Xina... tot potser.
Petonets i ves actualitzant.
Bon dia Natalia, i lectors blocaires. La veritat és que he anat molt atrafegat. Rusia, paisos Bàltics, Ukraina de Kiev fins a Odessa i Paris. No he pogut fer cap crònica!!! i no serà per experiències que he passat. Però bé, la setmana pròxima torno als bàltics i Polonia, per lo que prometo crònica. Us he trobat a faltar a tots plegats...
Un petó Natalia.
Ei Manel!
Suposo que imagines que l'enfocament d'aquest esperat post m'ha més que entusiasmat. M'ha encisat (paraula "ensiat" que, per cert, vaig aprendre amb una cançó de Quintissano..).
Entrant en temari, crec que la Unió Europea encara està lluny de poder consolidar-se com a gran potència mundial. Els Estats que en formen part, no són capaços de cedir RES IMPORTANT per formar un 'macroestat' potent, amb capacitat. En aquest aspecte, els EUA van per davant de nosaltres. Aquí tenim només un Parlament -que legisla poca cosa-, una Comissió -que representa poca cosa-, un Alt Representant de Política Exterior (l'espanyol Javier Solana) -que no serveix per a res-, un Consell d'Europa, que serveix per blindar i transformar durant els dies que es reuneix la ciutat on fan la trobada... i poca cosa més.
Aquests dies ho estem veient amb tot això de la crisis del sistema capitalista. A les reuninos importants no hi va la Unió Europea, hi van alguns estats de la Unió. Per tant, ho tenim magre.
El conflicte USA-Rússia a la zona dels Balcans, i de Georgia, és flagrant. No es podia explicar millor que el què ho has fet tu. I les víctimes són, com has dit, qui menys responsables de la situació són.
La Índia? Avui han començat una missió espacial. La Xina? serà aviat, la primera potència mundial. Potser la victòria d'Obama a USA apaivagarà un pèl la pèrdua de simpaties nordamericanes davant el món. S'haurà de veure com ho gestiona això també, perquè allà (i aquí) ser demòcrata i negre no vol dir res, ni és garantia de res.
Va, no m'allargo més.
Ben tornat Manel, i BONS VIATGES!
Tothom alerta, el pradenc més internacional torna a la càrrega!!!!!!!!
Bona tarda Isaac. ja veus que les teves paraules animadores de diumenge al camp de futbol han donat el seu fruit i finalment he trobat el moment per tornar a escriure. Gràcies.
Sobre la gran partida d'escacs, hi ha tants interesos sobre la taula que a vegades acabes perdent el nord de les coses.
Tot el que ens has explicat sobre la UE és molt cert i a la vegada preocupant. Els EUA dificilment deixaran de ser la gran potència que sempre han estat, però per lo menys hem d intentar unir esforços aquí, i estar tots disposats a renunciar en bé comú de la Unió que ens representa.
De moment s ha d'apagar el foc, i després de valorar els desperfectes que ha ocasionat, disenyar una nova taula de joc, amb unes potes ben sòlides, on organitzar hi de nou la nostra gran partida d'escacs!!.
Una abraçada Isaac!!!!
Manel
LA PARTIDA “INTIMISTA"
Hola Manel!, primer felicitar-te pel comentari. Gran reportatge a l’estil documental del programa 30 minuts, jeje.
Està bé tota la reflexió que poses sobre el “Tauler” , ja que el moment actual dona bastant a pensar. Jo no entraré en comentaris d’abast mundial, ja que aquest ja l’has fet tu, i jo, a més, no tinc prou coneixements històrics per ampliar-lo. L’única cosa que pretenc ara, es fer una reflexió en relació al tema que has comentat, però una reflexió de caire més “intimista”.
"En el ajedrez, como en la vida, el adversario más peligroso es uno mismo". Vassily Smyslov
Penso que la societat en general s’hauria de preguntar a si mateixa si no han volgut viure un somni en els últims anys. Somni del qual els ha tocat despertar en aquest moment, just ara que el llit (sistema bancari) en el que dormien han començat a fallar-li les potes .
M’explicaré.
No tothom, degut al seu salari, es pot permetre cert tipus de béns/luxes, no obstant, en els últims anys, la major part de la societat estava vivint per sobre les seves possibilitats econòmiques “reals”. Així, ha estat freqüent veure comprar bons cotxes, pisos, cases….a gent que no s’ho podia permetre (almenys no el tipus de béns que comprava) i disfrutar d’ells gràcies a crèdits a llargs terminis, els quals com que no els calia pagar en la seva totalitat de forma immediata no els preocupava massa. Malauradament molta gent actua d’aquesta manera, no es preocupa pel futur, sinó que li interessa assolir els objectius de forma ràpida, sigui al cost que sigui.
Per tant, en aquest primer punt, vull reflectir que a part de buscar culpables a nivell mundial (que n’hi ha), també cal buscar-los individualment, en cadascú de nosaltres.
"Puedo resistir cualquier cosa excepto la tentación". Oscar Wilde
És i ha sigut molt fàcil caure en la temptació (parany) que oferien els bancs al llarg de tots aquests anys, i no tant sols alhora d’oferir crèdits, sinò en plans de pensions, compra d’accions..., qui no volia tenir més sense haver de fer “res”?. Així, gran part de la societat se les donava de “economistes”, qui no coneix a gent que ha invertit a borsa?...gent comprant accions de certes empreses les quals empeses per la necessitat d’obtenir el màxim rendiment dels diners dels clients invertien alhora els diners en altres per maximitzar els seus guanys. Ara què ha passat? Doncs que el joc s’ha parat, i molta gent es queixa que ha perdut (o vist reduït) els estalvis que tenia invertits, uns estalvis que s’han esfumat degut a la crisi actual la qual ha provocat la caiguda de les borses en percentatges no vistos des de feia anys.
Realment s’estava jugant una partida, però una partida amb unes regles dels joc on els “peons” no tenien res a fer a part de esperar (portats per l’ambició) guanyar diners de forma fàcil. Lícit, però ara que no hi hagin queixes.
“ Banca ètica?”
La major part dels bancs en els últims anys hem sentit que tenien milions d’euros de beneficis, i ara amb els diners de tots resulta que els hem de “salvar” (nacionalització bancs o injecció de liquiditat en funció dels països), ja que si ells s’en van a baix, la societat també, ja que en depèn. Així, que ens han fotut els calers, ens han utilitzat com titelles i ara en un moment de “escac al rei” els peons ens hem de deixar matar per mantenir la partida en joc. Quins c... . Bé, però a part d’això, vull comentar (continuant amb la crítica individual –hi estic inclòs-), que portats per l’ànim de guanyar més la gent ha disposat els calers en els bancs, però algú s’ha preguntat que en fan d’aquests diners? (no em refereixo tant a bancs petits com si a bancs important a nivell mundial), jo no ho sé, ells els tenen i ells els remenen i inverteixen on volen, mentre jo em limito a mirar un número en la meva llibreta.
A més un es podria preguntar, a nivell mundial d’on treuen els governs els diners per les seves guerres.....està clar que la resposta seria coneguda.
Per altre banda, també veiem que Caixes i bancs, ara acostumen a tenir “obres socials”, fet que està molt bé, si fos una realitat palpable no només pur marketing ( ser que és veritat, que destinen una part petitíssima, però es per continuar essent agressiu). Aquestes, ho destinen part dels diners perquè ara està ben vist el tema obra social, i pretenen millorar la imatge que la gent té d’ells fent una inversió basada en l’estratègia empresarial, no en la pròpia convicció.
“Crisi de sistema”
S’està parlant a nivell espanyol que el país es veu afectat per la crisi econòmica, una crisi que encara no ha tocat fons, una crisi que es preveu que durarà de 2 a 5 anys, en funció del llindar que hi posi cadascú,.... en resum una crisi en la que estem immersos sense saber com, i que tothom (almenys així ho diuen), la nota.
Doncs bé, després de tanta crisi del sistema econòmic espanyol, es bo reflexionar i veure com hem arribat aquí, hi el que és més important, que ens espera un cop solucionada la “crisi econòmica? I la resposta sembla ser “res de bo”.
He tornat ha estar massa contundent. M’explicaré.
El sistema econòmic espanyol, ha estat basat en la política dels “totxo”, la construcció era el principal motor de l’economia, hi aquest motor, s’ha portat tant revolucionat durant tant temps que ara se li ha acabat la gasolina. Així, a espanya el principal problema li ha vingut quan la construcció s’ha estancat, no tant per l’afectació de la crisi econòmica mundial, sinò per la manca de previsió en quant a les alternatives que presentava seu sistema econòmic. Per tant, la crisi econòmica no fa res que emmascara la veritat, és a dir que l’estat espanyol pateix una crisi més important, una crisi de sistema.
Apa, doncs a continuar jugant partides! Salut i gas!!!
Ivan Noguera Plans
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PD: Un dia d’aquests escoltant el programa de radio “el café de la república” de Catalunya radio 21:00 -23:00, en el qual parlaven de la crisi econòmica, van fer referència a un banc (Triodos) que no patia en aquest moments, un banc, que al contrari del que passa amb la majoria, no tenia problemes financers ja que el seu concepte de gestió era diferent de la majoria. Era, i és un banc basat en gestionar el diners i interessos dels clients buscant “la millora de la societat” (sona utòpic però significa que fan una inversió de part dels diners generats en finalitats socials mesurables, palpables), no la millor rendibilitat. Així, els seus beneficis no són extraordinaris, ni tampoc els interessos que ofereixen als clients, no obstant, el client en tot moment coneix què es fa amb els seu diner, i el té assegurat, fins i tot en temps com els actuals.
Ho esmento perquè és interessant conèixer que actualment també existeixen coses diferents. No us penseu que tinc comissió eh!, jeje
Ivan Ford !!!! ara mai més ben dit. Vas fort, vas fort !!!!
Estic molt content que comencis a treure el nas per aquí al mon blocaire. I encara més amb aquests comentaris, que més que comentaris ja podrien ser el cos d'un escrit del teu propi blog...per lo que tu mateix.
Has transportat la meva reflexió global a un nivell individual de forma magistral. Donada la teva educació en el camp tecnològic no m'esperava tota aquesta disertació d'economia aplicada. Però pobre de mi. Pugeu unes generacions super preparades, que esteu al corrent de tot, (almenys tu), i aquesta és la única esperança del país, i en definitiva del món.
Coincideix ho amb tot el que ens has dit, i està clar que individualment ens hem deixat endur per la corrent...normal...si vas contracorrent et tracten d'estrany. Però vull remarcar una cosa. 120 families espanyoles acaparen més de la meitat del forat financer.(Martin-Fadesa, Sacyr Vallehermoso,etc...) Fortíssim. Tots propietaris de Promotores inmobiliaries i Inversores a borsa utilitzant crèdits per finançar les compres d'aquestes accions, amb l'únic aval que la plusvàlua que representava tindrien a mig termini. Qui tornarà ara aquests diners???
Ja us vaig dir que tot plegat ha estat la gran estafa econòmica de l'història de l'humanitat...
bueno Ivan, molt bò el comentari, i molt agraït.
Tot plegat ho acabarem de parlar un vespre d'aquests cruspint nos unes tapes a rambla catalunya...Al mal temps?? bon cara !!!
Una abraçada.
Manel!!! Com estàs??? Em va fer molta il·lusió el teu comentari! Gràcies!! Tot i que no havia deixat "empremta", que sàpigues que de tant en tant vaig fent una llegideta pel teu bloc eh! Sobre el teu post... crec que la guerra freda no està tan enterrada com semblava. La lluita americana contra el terrorisme internacional dels últims anys ho havia aclaparat tot, però ara s'ha vist que els "vells" conflictes geoestratègics estan allà, no s'han mogut... I crec que la Unió Europea, mentre sigui tan difícil que els estats membres cedeixin part de la seva sobirania per construir una unió més unida (valgui la redundància) no hi tindrà res a fer davant els EUA...
Hola Manel,molt interessant tot plegat.
Blocs,politica, globalització,guerras fredes i calentes,el G 20,el G 7....
El gran Lider per excelencia,
JESUCRIST.
(Religions,sectas,i demès histories deixem-ho apart dons això son histories que s'han muntat uns cuans).
Utopia ,no u crec pas.
Si volem que el mon canvií,hi em de participà tots, comença'n per mirar-nos a les entrañas, i exercint un camvi radical de actitud en vers al nostre pròxim.
L'egoisme de tots i cada un de nosaltres, ens porta a se governats per persones, que per més que volguessin no podran arreglar res de res.
Que estem disposat's a fer cada un de nosaltres a nivell personal?fins a quin punt estem disposats a renuncia a moltes coses?fins a quin punt estem disposats a donar-nos sense esperar res a canvi?
Els polítics preparen els discursos
( de fet els hi preparen )per guanyar les eleccions,i els votants voten a l que els hi promet allò que mes els hi com-bé a ells, sense pensà que al veí aquesta política en qüestió li pot fins i tot arribà a fer mal.
L'únic que pretenc dir-te Manel, es que si el metge en contes de buscar l'arrel de l'enfermetat i arrencarle, es dedica a recepta analgèsics i ha posar parxes el malalt al final es morirà.
"MORALEJA"
Tots aquest's escrits i poesies que escrivim entre tots que son tan macas, es perquè ens surten del mes profund de nosaltres.
Dons obrim-nos tots plegats i deixem-nos de excusar-nos el mon nomes te una solució i es posà en pràctica el que ens vare ensenyà JESUCRIST
A!!! si ja ser yo tot sol no hi poc fer rés.
CASALDALIGA;VICENS FERRER;TERESA DE CALCUTA,i tots els ANÖNIMS que dia a dia es donen als demès sense esperar res a cambi.
Una forta abraçada.
Com va dir en Lenon
vull que siguis dels nostres i el mon será un de sol.
Si tornem egoisme per egoisme
será sempre mes del mateix.
Publica un comentari a l'entrada